Het kwaliteitssysteem
voor de varkenssector

Een ongeluk zit in een klein hoekje

17-12-2021

We denken er liever niet over na, maar een ongeluk is zo gebeurt. Of het nu gaat om een snijwond of een uitslaande brand, u bent als bedrijfseigenaar verantwoordelijk voor wat er op uw bedrijf gebeurd. Op varkensbedrijven zijn verschillende factoren aanwezig die het risico op een ongeluk verhogen. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld het vaak alleen werken of het werken met levende dieren en contact met gevaarlijke stoffen, zoals mestgassen, zuur en ontsmettingsmiddelen. 

Mocht er iets gebeuren, dan het is het fijn om te weten wat u kunt doen in een noodsituatie. Het volgen van een BHV cursus kan hierbij helpen. Vanuit de Arbowet wordt een BHV certificaat zelfs verplicht wanneer u medewerkers (vast of tijdelijk) in dienst heeft.  
Een goede voorbereiding kan het verschil maken. Zorg dat medewerkers weten wat zij moeten doen in een noodsituatie. Weten u en uw medewerkers wat er moet gebeuren wanneer de ventilatie uitvalt? Of wie gebeld moet worden wanneer brand ontstaat in de technische ruimte?